Videregående opplæring gir elever rett til et bredt spekter av valgmuligheter, men hvordan kan man best forberede seg til denne nye fasen i livet? Hva bør man tenke på når man skal velge utdanningsprogram? Og hva kan foreldre gjøre for å støtte sine barn i overgangen fra ungdomsskole til videregående skole?
I denne teksten vil vi gi noen råd og tips om disse spørsmålene. Vi vil også vise til noen nyttige ressurser som kan hjelpe deg og ditt barn med å finne informasjon og veiledning om videregående opplæring.
Overgangen fra ungdomsskole til videregående skole er et stort skritt for mange elever og foreldre. Det innebærer nye utfordringer, muligheter og ansvar. For å få til en god overgang mellom de to skoleslagene, er det viktig å ha god informasjon, dialog og samarbeid mellom skoler, elever og foreldre.
Opplæringsloven peker på kommunen og skolene i denne overgangen;
§ 9-5.Overgangen frå grunnskolen til den vidaregåande opplæringa
Fylkeskommunen skal sørgje for at elevane får ein trygg og god overgang frå grunnskolen til den vidaregåande opplæringa. Kommunen skal samarbeide med fylkeskommunen om overgangen.(…)
§ 16-1.Rådgiving om utdannings- og yrkesval
Kommunen og fylkeskommunen skal sørgje for at elevar i grunnskolen og i den vidaregåande opplæringa får den rådgivinga som dei treng om utdannings- og yrkesval.
Elevane skal få rådgiving på den skolen dei går på, og individuelt dersom dei ønskjer det.(…)
Det er verdt å vite at skolen bistår elevene med alt det praktiske relatert til selve søkingen, samt rådgivning for hva elevene skal velge.
Slik kan foreldre støtte opp før valg av videregående skole
Selv om skolen skal ta sin del av ansvaret er det fortsatt mye du som forelder kan gjøre for å støtte ditt barn i prosessen.
Her er noen tips:
- Snakk med ditt barn om hans eller hennes interesser, ønsker og forventninger til videregående opplæring. Hjelp dem å utforske ulike utdanningsprogrammer og yrkesmuligheter. Nettsiden vilblino har mye god informasjon om de ulikestudieretningene.
- Delta på foreldremøter, informasjonskvelder og åpne dager på ungdomsskolen og videregående skoler. Still spørsmål og gi tilbakemeldinger.
- Hold deg oppdatert om inntaksregler, søknadsfrister og viktige datoer. Følg med på www.vigo.no, som er den offisielle nettsiden for søking til videregående opplæring.
- Oppmuntre ditt barn til å delta aktivt i faget utdanningsvalg, som skal hjelpe elevene med å forberede seg til videregående opplæring. Faget gir elevene mulighet til å prøve ut ulike utdanningsprogrammer, lære om arbeidslivet og reflektere over egne valg.
- Noen elever kan ha fortrinnsrett ved inntak til videregående skoler basert på ulike kriterier som helsemessige forhold eller minoritetsbakgrunn. Det er viktig å være informert om disse rettighetene og hvordan de kan påvirke inntaksprosessen. Du kan lese mer om dette her.
- Vær oppmerksom på at elever over 15 år må samtykke til at informasjon om dem blir overført fra ungdomsskolen til videregående skole. Dette gjelder blant annet karakterer, fravær, spesialundervisning og tilrettelegging. Elever og foreldre kan lese mer om dette på Udir sine sider.
Inkluderende russefeiring
Russefeiring er en tradisjon som feirer avslutningen på 13 års skolegang. For mange elever er det en morsom og spennende tid, for andre kan det være en utfordrende og ekskluderende periode. Derfor er det viktig å jobbe for en mer inkluderende russefeiring, der alle elever kan delta og ha det gøy på en trygg og ansvarlig måte.
De siste årene har det vært et økt fokus på de negative følgene russegrupperinger og planlegging av russetiden har for skolemiljøet, og skolene har i økende grad tatt innover seg det ansvaret de har for å sikre alle elver et trygt og godt skolemiljø.
Flere stemmer i det offentlige ordskiftet har også etterlyst større engasjement og synlighet fra foreldrene – særlig i perioden før elevene blir 18 år. Ombudet for barn og unge i Østfold, Akershus og Buskerud har satt i gang et prøveprosjekt med FAU på videregående skoler for å bidra til en bedre og mer inkluderende feiring, og utdanningsdirektørene i alle Norges fylkeskommuner jobber nå med å lage en nasjonal strategi for en ny og bedre russefeiring fra 2026. FUG følger dette arbeidet.
UDIR har laget en egen landingsside om inkluderende russefeiring.
Bidra positivt inn mot russefeiringa
Foreldre kan spille en viktig rolle for å bidra til en mer inkluderende russefeiring.
Som forelder kan du:
- Snakke med ditt barn om hans eller hennes forventninger, ønsker og bekymringer knyttet til russefeiringen. Rogaland fylkeskommune har laget en samtaleguide for foreldre. Samtaleguide for foreldre – Rogaland fylkeskommune (rogfk.no)
- Oppmuntre ditt barn til å ta gode valg, tenke kritisk og handle ansvarlig. Hjelp dem å vurdere risikoer og konsekvenser av ulike handlinger, og gi dem råd om hvordan de kan takle press og utfordringer.
- Vise interesse og engasjement for ditt barns russefeiring. Delta på foreldremøter, informasjonskvelder og arrangementer som involverer russ. Spør hvordan det går, og vær tilgjengelig hvis de trenger å snakke eller få hjelp.
- Samarbeide med andre foreldre, lærere og lokale aktører for å skape et trygt og godt miljø for russefeiringen. Bidra med praktisk støtte, tilsyn, transport eller annet som kan være nyttig.