Vil ha mer foreldresamarbeid i lærerutdanningen

Skole-hjem-samarbeid
Bildet viser FUG-rådgiver Asbjørn Tolo som underviser lærerstudenter fra Kristiansand. Temaet er skole-hjem-samarbeid.

Er det mulig for lærere å trene på hjem-skole-samarbeid? Ja, mener FUG, som nå er godt i gang med kursing av lærerstudenter. Hvordan kurset foregår kan du høre i FUGs nye podkast i bunn av saken.

Etter to år med forberedelser og venting på å få å kurse lærerstudenter i hjem-skole-samarbeid er FUG endelig i gang.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke er mer av dette i lærerstudiene, sier student Karine Holthe Børstad, som nylig deltok på FUGs aller første fysiske kurs.

Møter med foreldre er en stor del av lærerjobben. FUG mener at hjem-skole-samarbeid bør komme bedre fram i praksis i løpet av utdanningen enn det gjør i dag. I rammeplanen for lærerutdanningen står det følgende:

«Kandidaten kan initiere og ivareta et godt skole–hjem-samarbeid, og samarbeide med andre aktører relevante for skolens virksomhet«.

FUG-rådgiverne Anette Nagelhus og Asbjørn Tolo står bak lærerutdanningsprosjektet. De har selv jobbet som lærere og savnet en praktisk tilnærming til foreldresamarbeid da de selv tok lærerutdanningen. Nå har duoen kommet opp med det de håper skal bidra til et bedre hjem-skole-samarbeid på sikt.

Essensielt for eleven

Pandemien gjorde det vanskelig å få igangsatt prosjektet, men i mars vendte Nagelhus og Tolo nesene mot Kristiansand. På Universitetet i Agder ventet rundt 25 pedagogstudenter som selv hadde tatt initiativ til kurset.

Etter tre kvelder med teori, praktiske øvelser og tankeeksperimenter høstet FUG-rådgiverne strålende tilbakemeldinger fra studentene.

– Jeg hadde aldri tenkt at det var så sentralt med foreldresamarbeid, men når jeg sitter her og får disse opplysningene så er det jo essensielt for eleven og alt rundt skolen, sier en av studentene.

Jeg har fått en åpenbaring. Det er nesten som et puslespill. Skolen og foresatte må være på samme linje for at det skal bli best mulig for eleven, sier en annen.

– Det er jo det vi vil høre. At vi klarer å presentere det på en motiverende måte. Istedenfor å se på det som noe vanskelig, så ser de på det som en mulighet. Et godt skole-hjem-samarbeid er tidlig innsats. Det gjør det enklere å være lærer, enklere for elever å være elev og enklere for foreldre å være foreldre, sier Tolo.

For liten plass i utdanninga

– Opplegget handler om å skolere lærerstudenter sånn at de er bedre forberedt den dagen de kommer ut i yrkeslivet – og som en av de første oppgavene de får – møter foreldrene, sier Anette Nagelhus, og fortsetter:

– Vi ser at det er et tema som har liten plass i lærerutdanninga, men det er faktisk en stor del av hverdagen til en lærer. Både gjennom faste møtepunkter, men også gjennom en del tilfeldige treffpunkter.

På bildet ser du lærerstudent Karine Børstad. Hun er godt fornøyd med skole-hjem-kurset som FUG arrangerte i Kristiansand.

Lærerstudent Karine Børstad bekrefter at de har hatt lite om foreldresamarbeid under utdanninga.

– Det har vi ikke hatt og det synes jeg er litt rart. Jeg synes det bør være mer av det, egentlig.

Børstad har snakket med flere på kurset som er inne i tredje, fjerde og femte året av utdanningen.

– Det er sånn at du kanskje nevner det; at det er viktig med hjem-skole-samarbeid. Du har det i bakhodet, men du har aldri fått jobba med caser eller hørt erfaringer fra virkeligheten. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke er mer av det, sier Børstad og legger til at hun er veldig fornøyd med treningsrunden med FUG.

Drar til Stord

Etter vellykkede kvelder på UIA går turen vestover for Anette Nagelhus og Asbjørn Tolo. I slutten av april venter lærerstudenter på Stord.

– Der er vi invitert inn på campus Stord, på Høgskulen på Vestlandet. Vi skal ha to dager der for en studentgruppe. Så kan vi justere på ting på bakgrunn av de tilbakemeldingene studentgruppa i Kristiansand har gitt til oss. Her handler det stadig om å være i bevegelse for å kunne levere det beste til studentene, sånn at det får en effekt der ute. Det er jo det som er målet, avslutter Nagelhus.

LES OGSÅ: Skal trene lærerstudentene i å ta de krevende foreldresamtalene

Hør podkast om skole-hjem-kurset

FUGs tilbud til lærerstudenter er helt gratis og kan også være aktuelt å ta videre til andre utdanninginstitusjoner, dersom det kommer forespørsler.

I Foreldrepodden kan du høre flere tilbakemeldinger fra Kristiansand, samt mer praktisk om hvordan selve kurset gjennomføres. Du finner podden via lenka under, i Spotify eller på Apple podcast (søk på Foreldreutvalgene).

Podkasten laster du ned HER

SE OGSÅ: Innslag på NRK om FUGs besøk hos lærerstudentene på Stord

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev