Halloween: – Dette må foreldre spør om

Halloween
Bildet viser tre jenter som er ute på knask eller knep i forbindelse med Halloween.

Har barnet eller ungdommen din planer for Halloween? Da bør du som forelder stille Wonder Woman eller Batman et par spørsmål før du slipper dem ut i gata eller på fest. – Vi foreldre bør strekke oss langt for å sørge for at alle får bli med, sier nestleder i FAU Hvaler barne- og ungdomsskole, Katarina Magnus.

Halloween har kommet for å bli, og de mest engasjerte bruker det som en inkluderingsarena. Med potensielt dyre kostymer, invitasjoner og knask-eller-knep-grupper øker faren for at enkelte faller utenfor. Her spiller vi foreldre en avgjørende rolle, og det er aldri for seint å engasjere seg, mener Katarina Magnus.

Hun er nestleder for FAU på Hvaler barne- og ungdomsskole. Markeringen blir ikke som de hadde håpet, med stor fest for hele skolen, men FAU ville allikevel oppfordre foreldrene til å tenke inkluderende. På høstens første møte var spørsmålet derfor hva man kunne gjøre med Halloween-markeringene som allerede var avtalt rundt omkring.

Spredte innlegg i alle kanaler

Resultatet ble et lengre innlegg, som for lengst delt på FAUs facebookside. Innlegget er også spredd i alle skolens ulike foreldretrinn-grupper på Facebook og fra skolen selv i appen Vigilo. Her står det blant annet:

Ditt barn har kanskje noen å gå sammen med, eller at det er du som inviterer til party? 🥳 FAU har en oppfordring til alle voksne om å ha øyne og ører ekstra åpne nå – for å invitere eller inkludere de som kanskje ikke har noen å gå sammen med. På en dag som dette hvor «alle går» og de fleste deler dette i sosiale medier, er det ekstra sårt å falle på utsiden. Ta ansvar som voksen og vær ekstra våken. 

I tillegg laget de en slags Halloweenvett-liste til barna som skal ut og gå knask eller knep på kvelden. Lista leser du på bildet til venstre:

Bildet viser Halloween-vettlista som FAU sendte ut for noen uker siden.
På bildet ser du Katarina Magnus.

– Foreldre hører på foreldre

– Det er viktig at vi som FAU er tydelige på å oppmuntre voksne til å følge med og fange opp de som ikke blir invitert, sier Magnus.

Nestlederen i FAU på Hvaler barne- og ungdomsskole har erfart at foreldre hører på foreldre så lenge budskapet er tydelig. I 2016 skrev hun brevet «DU lærer barnet ditt å mobbe» sammen med FAU-kolleger på Grålum skole, hvor dattera hennes gikk den gang. Brevet ble sendt til foreldre på skolen, men endte etter hvert opp i nasjonale og internasjonale medier.

– Den gang oppdaga jeg at vi foreldre har en stemme og en slagkraft som for eksempel politikerne ikke har. Der blir det ofte mye snakk og fine taler om inkludering. Med en litt provoserende, men vennlig og tydelig stemme kan vi foreldre få andre foreldre til å høre. Høre på en måte som kan gjøre en forskjell, sier Magnus.

LES OGSÅ: Mobbing – foreldrenes og skolens ansvar

Tips før Halloween: – Involver deg

I tillegg til innlegget på FAUs facebookside har alle FAU-medlemmene kommet med en ekstra oppfordring til foreldregruppene i sosiale medier.

– Det handler om å be foresatte om å forhøre seg om det er noen som faller på utsiden. Det blir vanskeligere og vanskeligere jo eldre ungene blir, men jeg spør fremdeles min datter som går i 8. klasse. Hun skal på fest, og jeg kommer også til å være så freidig å høre med mammaen som har invitert til festen. Er det sånn at det plutselig kommer flere på festen så blir jeg gjerne med dersom en skulle trenge en ekstra hånd eller mer mat, sier Magnus, og fortsetter:

– Jo mer involverte og engasjerte vi foreldre er i forhold til inkludering, jo bedre blir barna våre på å inkludere, sier hun.

Her er meldingen som ble sendt ut på Hvaler FAU sin side 18. oktober, med oppfordring om å sørge for at alle blir invitert på Halloween-fest. Trenger du hjelp den kvelden (eller i forkant), spør meg. Jeg har kvelden fri- og kan hjelpe hvis det brått blir flere rundt bordet, skriver Katarina Magnus.

Roser skoleledelsen

Selv om FAU Hvaler ikke klarte å tromme sammen en stor felles markering av Halloween dette året, har de allikevel planer om en samling.

– Skolen vår er helt ny og er et resultat av en skolesammenslåing i 2021. Med tre skoler som skulle slås sammen, pandemi og utslitte lærere så skal vi ikke legge skjul på at det var litt kaos i fjor, men vi har en helt fantastisk ledelse på skolen som setter skolemiljøet aller høyest. Nå har vi i FAU bestemt oss for å gjøre noe ekstra for skolemiljøet. 1. desember blir det utendørs kino for alle på skolen. Vi håper det blir et hyggelig tiltak i mørketiden, avslutter hun.

Er du med i FAU? Har du tips til konkret arbeid som andre FAU-er kan nyte godt av? Vi vil høre fra deg! Ta kontakt via skjemaet under eller ring oss på 477 99 200 om du har noe du lurer på om hjem-skole samarbeid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev