Levering og henting i barnehagen

I denne artikkelen vil du lære mer om:

Levere i barnehagen
Bildet viser en mor som er på vei inn porten for å levere sønnen sin i barnehagen.

Levering og henting i barnehagen er den viktigste møtearenaen du som forelder har med barnehagen. Noen barn løper inn i barnehagen uten å se seg tilbake, mens andre barn synes det er vanskelig når mamma eller pappa skal reise …

God kommunikasjon med barnehagen er avgjørende for gode hente- og bringesituasjoner slik at barnehagen får viktig informasjon og for at barnet skal føle seg trygg. I denne artikkelen får du våre beste tips til gode opplevelser for barnet rundt levering og henting i barnehagen.

Levering

Ha god dialog og forbered barnet ditt dagen før han eller hun skal i barnehagen, gjerne før leggetid. Når dere ankommer barnehagen er det viktig at du som mamma eller pappa er trygg og rolig, og snakker positivt om den kommende barnehagedagen. Ha gjerne faste rutiner ved levering. Hjelp barnet å kle av ytterklær om det trengs, snakk litt med den i barnehagen som tar imot barnet om hva som skal skje den dagen, gi eventuelle beskjeder og si “ha det”.

Det er fint for barnet at det samme skjer hver dag. Hvis barnet gråter og er lei seg når du drar kan du ringe eller sende barnehagen en melding etter en liten stund for å høre om alt står fint til. Da er barnet sannsynligvis godt i gang med lek.

Hva bør barnehagen få informasjon om ved levering i barnehagen?:

  • Kommunikasjon om soving: har barnet hatt en god natt, eller kanskje han eller hun sovnet sent? Dette kan spille inn på barnets humør. Kanskje han eller hun trenger å slappe av litt ekstra?
  • Spesielle hendelser: Har det skjedd noe spesielt i helgen? Det kan være ting som barna tenker spesielt mye på eller noe barna har lyst å fortelle om.
  • Skift og bleier: har barnet nok skift eller mangler det bleier eller regntøy? Dette er det viktig at foreldre har oversikt over for en god barnehagedag.
  • Har barnet spist? Eller har han eller hun med niste i sekken?
  • Hvem henter? Er det pappa som henter, eller kanskje bestemor? Dette trenger barnehagen å vite om slik at alle de ansatte har oversikt ved henting. Det er også fint for barnehagen å vite slik at de kan forberede barna på dette.

Henting

Å hente barn i barnehagen kan være fantastiske små øyeblikk, og ofte dagens høydepunkt for barna. Noen barn står i porten og venter på at mamma eller pappa skal komme, noen barn vil ikke hjem fordi de holder på med noe veldig gøy. Derfor kan det være lurt å beregne god tid slik at barnet kan få avslutte det de holder på med på en god måte.

Ta en prat med barnehagepersonalet om hvordan dagen har vært, har de vært på tur eller sunget en ny sang? Det er fint for barnet at dere følger opp barnehagedagen hjemme slik barnet kan glede seg til neste dag. Ved å slå av en prat og stille spørsmål ved henting, hjelper foreldre og ansatte hverandre med å komme på små, men viktige detaljer som gir en enklere barnehagehverdag.

Hva kan du spørre ansatte i barnehagen om ved henting i barnehagen?:

  • Hvordan har dagen vært?
  • Hvilke aktiviteter har det vært på avdelingen i løpet av dagen?
  • Har barnet ditt hatt med seg riktige klær? Sjekk om barnet har nok skift eller om det mangler noe etter en dag med mye våte klær.
  • Har barnet spist, og når spiste dere siste måltid?
  • Er det noe vi skal huske på til i morgen eller en annen dag?

LES OGSÅ: Gode tips til deg som skal på foreldresamtale

I denne artikkelen vil du lære mer om:

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev