I Norge har vi makspris i barnehager. Maksprisen gjelder alle barnehager, enten de er private eller kommunale. For foreldre som bor lengst nord i landet ble det innført gratis barnehageplass fra august 2023.
Mye har endret seg siden barnehageplasser kostet over 5000 kroner per barn på 1990-tallet og tidlig 2000-tall. Barnehageforliket i 2003 sørget for full barnehagedekning og makspris i norske barnehager.
Makspris
Foreldre skal ikke betale mer enn maksprisen for en barnehageplass. Maksprisen er 3 000 kroner per måned fra 1. januar 2024. Fra 1. august 2024 reduseres maksprisen til 2 000 kroner per måned.
I de minst sentrale kommunene (kommuner som ligger i sentralitetssone 5 og 6 i sentralitetsindeksen til Statistisk sentralbyrå) reduseres maksprisen til 1 500 kroner fra 1. august 2024.
I kommuner i tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms er barnehage gratis.
Maksprisen gjelder alle typer barnehager, uavhengig om de er offentlige eller private. Grensen blir fastsatt av Stortinget. Kommunen kan tilby foreldrene en lavere pris enn maksprisen.
Barnehagene kan kreve betaling for kost (matpenger) i tillegg til maksprisen.
I Forskrift om foreldrebetaling paragraf 1 står det følgende: “Foreldrebetaling for en plass i barnehage skal ikke settes høyere enn en maksimalgrense. Betaling for kost kan komme i tillegg. Maksimalgrensen blir fastsatt i Stortingets årlige budsjettvedtak. Maksimalgrensen gjelder for et heldags ordinært barnehagetilbud innenfor gjeldende lov og forskrifter. Med heldagstilbud menes avtalt ukentlig oppholdstid på 41 timer eller mer.”
Helt spesielle aktiviteter etter foreldrenes felles ønske, for eksempel dansetimer, skiskole eller ridetimer, blir ikke regna som en del av et ordinært barnehagetilbud. For slike aktiviteter kan en ta ekstra betalt utover maksimalgrensa for foreldrebetaling.
Deltidstilbud
Om unntak for å gå utover maksimalgrensa står det følgende om “deltidstilbud«: “Foreldrebetaling for et deltidstilbud skal settes lavere enn foreldrebetaling for et heldagstilbud. Med deltidstilbud menes avtalt ukentlig oppholdstid under 41 timer.”
Barnehageeieren står likevel fritt til å bestemme hvor mye lavere prisen for et deltidstilbud skal være.
Søskenmoderasjon og gratis plass
Søskenmoderasjon er lovpålagt i norske barnehager. I tillegg til søskenmoderasjon plikter også kommunene å sørge for at moderasjon i foreldrebetaling for foreldre og foresatte med lav betalingsevne. Foreldre med mer enn ett barn i barnehage, har rett til moderasjon i barnehagebetalingen for barn nummer to. Dette gjelder uavhengig av om barnehagen er kommunal eller privat, og selv om barna går i forskjellige barnehager.
I Forskrift om foreldrebetaling i barnehager paragraf 3 står det: «Kommunen skal sørge for at foreldre tilbys minimum 30 prosent søskenmoderasjon i foreldrebetalingen for 2. barn». Moderasjonen skal omfatte søsken som bor fast sammen. Reduksjon skal tilbys også i de tilfeller søsknene går i forskjellige barnehager innen samme kommune. Barnehageeier skal få dekket reduksjon i foreldrebetalingen knyttet til søskenmoderasjonen av det offentlige. Reduksjon i foreldrebetalingen beregnes av foreldrebetalingen begrenset oppad til maksimalgrensen etter paragraf 1 i den barnehage barnet har plass.
Kommunen kan gi lokale retningslinjer om hvordan søskenmoderasjonen skal forvaltes.
1. august 2023 kom en avgjørende endring for familier med flere barn i barnehagen samtidig. Regjeringen innførte nemlig en tre for to-ordning. Det betyr at familier som har tre barn i barnehagen samtidig, får gratis barnehageplass for barn nummer tre. Ordningen gjelder i barnehager over hele landet.
Redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid
Alle kommuner skal ha ordninger som kan tilby barnefamilier med lavest betalingsevne en reduksjon i eller fritak for foreldrebetaling. Inntektsgrensen fastsettes av Stortinget hvert år, og baserer seg på husholdningens totale skattbare inntekt. Det må søkes per barn og for hvert barnehageår, og gjelder både for kommunale og offentlige barnehager.
Alle 2,3,4, og 5-åringer, og barn som har utsatt skolestart, i familier med lav betalingsevne har også krav på gratis kjernetid, som er 20 timer gratis barnehage per uke. Inntektsgrensa fastsettes årlig av Stortinget. Fra 1. august 2023 er inntektsgrensa på 615 590 kroner per husholdning. Fra 1. august 2024 er inntektsgrensen 642 700 kroner.
Du finner mer informasjon og søknadsskjemaer om reduksjon eller fritak av foreldrebetaling på din kommune sine nettsider.
Gratis samiskspråklig barnehageplass
I tillegg til at det fra 1. august 2023 blir gratis barnehageplass i Nord-Troms og Finnmark, har sametinget vedtatt at de vil tilby gratis samiskspråklig barnehageplass også andre steder i landet.
Målgruppen for denne ordningen er barnehager og avdelinger som har vedtektsfestet at de er samiskspråklige barnehager og avdelinger, utenfor regjeringens geografiske prioritering, og som har inngått utviklingsavtale med Sametinget. Gjennom gratisordningen tilbyr Sametinget gratis foreldrebetaling, og forplikter barnehagene til å jobbe med kompetanseutvikling. Dersom du er usikker på om ordningen omfatter ditt barn så råder vi deg til å sjekke om din barnehage har en utviklingsavtale med Sametinget.
Barnehageeiere og barnehager som inngår utviklingsavtale skal gjennomføre utviklingstiltak etter sterke språkopplæringsmodeller og pedagogiske prisveiledninger. Sametinget igangsetter veiledning om utviklingsarbeid og tilrettelegger kompetansehevingstiltak etter behov, melder de på eget nettsted.
Søknadsfrist for tilskudd for å få dekket utgifter knyttet til dekning av foreldrebetaling etter beregning gjort av barnehageeier, og for utviklingstilskuddet er 15. november 2023. Avtalene med barnehageeierne skal gjøres fra august.
LES MER OM GRATIS SAMISK BARNEHAGEORDNING
Betaling for mat i barnehagen
Betaling for mat i barnehagen er regulert i forskrift til barnehageloven. Foreldre skal ikke betale mer for mat enn det barnehagen faktisk bruker til dette. Barnehagen kan ta kostpris i tillegg til makspris i barnehagen, men eventuelle kostpenger skal i så fall dekke barnehagens faktiske utgifter til måltidene.
Dersom barnehagen har ansatt en kjøkkenassistent, kan utgiftene til lønn til denne assistenten tas med i beregningen av barnehagens faktiske utgifter til måltidene. Kostpengeberegningen kan kun relatere seg til kjøkkenassistentens arbeid med måltidene i barnehagen.