Barnets og foreldrenes navn, fødselsdato og adresse er offentlige opplysninger, og barnehagen har lov til å innhente dette.
Kan barnehagen dele navnelister med foreldrene?
Foreldre og elever ønsker ofte å få utlevert klasselister med navn og kontaktinformasjon, slik at det blir lettere å ta kontakt med hverandre. Å utlevere klasselister er tillatt etter både personvernregelverket og offentlighetsloven.
Lister over barn i barnehager er etter offentlighetsloven et offentlig dokument. Hovedregelen er at så lenge listene kun inneholder navn, adresse, telefonnummer og eventuelt fødselsdato, er hele listen offentlig og kan oppgis ved krav om innsyn.
Justis- og politidepartementet har presisert at klasselister/elevlister i skolen skal anses som offentlige dokumenter. I og med at barnehagens lister inneholder den samme informasjonen og er utarbeidet med det samme formålet vil også barnehagens lister i kommunale barnehager være offentlige.
Private barnehager er bare underlagt offentlighetsloven i saker der barnehagen gjør enkeltvedtak. Ved forespørsel om innsyn i navnelister ved private barnehager gjelder derfor ikke offentlighetsloven. For å levere ut navnelistene må dere vurdere om utleveringen er nødvendig for å ivareta formål knyttet til en berettiget interesse (Datatilsynet). Hvis dere kommer til at dere kan utlevere navnelistene, må dere huske å vurdere om deler av opplysningene er taushetsbelagt. Vi anbefaler å ha kontakt med foreldrene i forkant for å sikre at dere ikke deler taushetsbelagte opplysninger. Utgangspunktet er derfor at i private barnehager må det foreligge samtykke fra foreldrene før denne type informasjon deles ut.
Navnelister kan inneholde informasjon om
- navn
- adresse
- telefonnummer
- e-post
Barnehagen kan dele lister over barna så lenge den ikke inneholder opplysninger som er underlagt taushetsplikt, som for eksempel adressen til et barn med hemmelig adresse eller at adresser røper et personlig forhold (for eksempel av barnet bor på barneverninstitusjon). Slike opplysninger må barnehagen slette fra listen eller sladde før de gir den ut. Personnummer skal også unndras offentligheten.
Dersom det i listen kommer frem informasjon om at barnet får tilrettelagt opplegg på grunn av behov for ekstra støtte, vil taushetsplikten også gjelde
Noen steder defineres navnelister som interne dokumenter for å kunne holdes tilbake fra offentlig innsyn. Den enkelte barnehage/barnehageeier må selv gjøre sine vurderinger av hvordan de håndterer navnelistene.
Datatilsynet anbefaler at barnehagene ikke publiserer barnelister offentlig på internett.
Foreldrene kan selv også velge å dele informasjon seg imellom. Dette kan for eksempel løses slik: Foreldrene som ønsker å stå på en slik liste kan skrive ned egen kontaktinformasjon på et ark etter et foreldremøte, og dette arket kan siden distribueres fra en forelder til andre foreldre i barnehagen/avdelingen.