
Over 1000 foreldre og ansatte har svart på spørsmål om foreldresamarbeid i barnehagen. Over halvparten av de ansatte svarer at de har opplevd konflikter med foreldre. Kun sju prosent av foreldre svarer at de har opplevd konflikt.
I undersøkelsen som Opinion gjennomførte for FUB i slutten av 2024, får 700 foreldre og 300 barnehageansatte samme spørsmål om samarbeid. Selv om begge i hovedsak svarer at samarbeidet er godt, gir undersøkelsen en unik innsikt i konfliktlinjene.
– Det spesielle er at så mange barnehagelærere har valgt å bruke anledningen til å fortelle hva konfliktene handler om i de valgfrie kommentarfeltene, sier utvalgsleder i FUB, Tor Eirik Rasmussen.
Dette sier de ansatte om konflikten
Misforståelser og mattilbud er en gjenganger. Det er også bekymringsmeldinger og barnevern, men flest kommentarer handler om at foreldre kommer med urealistiske forventninger. Her er svar fra barnehagelærere på spørsmålet «hva handlet konflikten om?»:
Foreldre med urealistiske forventninger til hvilken type prioritet de og barnet deres har i hverdagen
Foreldre som har veldig lite innsikt i barnehagedagen, og som ønsker mye tilrettelegging for normale barn, men uten å ta hensyn til fellesskapet/gruppens behov, og til den bemanningstettheten som barnehagen har (eller ikke har)
Ser ikke at barnet er sliten på grunn av veldig lange dager. Henter akkurat når barnehagen skal stenge …
At foreldre og barnehage ikke blir enig i hvordan vi skal løse utfordringer barna står i, og at det blir vanskelig å jobbe mot samme mål/i samme retning. Blir også mer og mer utfordring med manglende grensesetting fra foreldre sin side, noe som gjør det utfordrende for barna å mestre samspillet som foregår i barnehagen, det å skulle forholde seg til andre sine behov og ikke bare egne hele tiden
Dette sier foreldrene om konflikten
Også foreldre deler erfaringer. Mange er kritiske til prosessen rundt bytte av avdelingen for sitt barn, andre sier at konflikten handlet om:
Barn som ble «tvunget» til å ligge i vogn selv om det hadde sluttet å sove
Altfor mye sukker i barnehagen og dårlig sikring i bil
Dårlig bemannet og ikke godt arbeidsmiljø
Dårlig bemanning og ikke etterfølging av våre ønsker og krav
Hvordan barnet ble møtt om morgenen og barnet kom hjem med skader ingen hadde informert om
Ufrivillig bytte av avdeling til en avdeling med mye mindre utetid, veldig ustabil ansattgruppe (mye sykdom). Mangel på at barnet ble møtt når han ankom barnehagen og veldig vanskelig å få levert korte beskjeder på morgenen
– Selv om det er mye å ta tak i, tror jeg bedre samarbeid kan løse mange av problemene. Barnehagene kan bruke foreldremøtene til å gi innsikt i hverdagen og utfordringene de står i. Noen foreldre trenger dessverre både en og to påminnelser om at det handler om hele gruppa, ikke bare deres eget barn, sier FUB-leder Tor Eirik Rasmussen.
Dette savner de i samarbeidet
Partene har også fått spørsmål om hva de savnet i foreldresamarbeidet. Mange ansatte ønsker seg mer tid. På spørsmål om hva vedkommende savner i samarbeidet med foreldre, skriver en ansatt:
At de anerkjenner oss som et viktig yrke som ikke bare ser etter barna deres, men er med å framtiden til barna til det bedre gjennom pedagogisk arbeid
En forelder savner:
Bemanning utover bemanningsnorm, det ville vært bedre for barna og tatt vare på helsa til de som jobber der, spesielt i perioder med sykdom og ferieavvikling
Foreldre vil ha mer om bemanning i foreldremøtene

På spørsmål om hvilke temaer foreldrene synes er viktigst på foreldremøtene, svarer sju av ti trygt og godt barnehagemiljø, mens tre av ti mener bemanning er viktigste tema.
For de ansatte er trygt og godt barnehagemiljø er viktigst (fem av ti). Fire av ti løfter frem grensesetting, mens kun én av ti barnehagelærere mener bemanning er det viktigste temaet.
– Hvis bemanningen er noe du vet at du ikke kan gjøre noe med, føles det kanskje meningsløst å snakke om det. Men når det er viktig for foreldrene, kan det likevel være en god idé å ta opp temaet. Forklar oss gjerne i klartekst hvordan situasjonen faktisk er. Kanskje finnes det noe foreldre kan gjøre for å støtte de ansatte eller bidra til å jobbe for en bedre bemanningssituasjon, sier FUB-lederen.
Selv om mange har benyttet anledningen til å uttale seg i kommentarfeltene, er det liten tvil om at samarbeidet generelt sett er godt. På spørsmål om hvor fornøyde de er med samarbeidet svarer 97 prosent av foreldrene at de er fornøyde. 96 prosent av de ansatte svarer det samme.
Her kan du gå gjennom hele undersøkelsen om samarbeid i barnehagen