Barnet mitt skal slutte med smokk

Barn som sover

Å slutte med smokk kan for noen barn være vanskelig og sårt. Det kan være en trøst og trygghet i å bruke smokk for et barn, og noe barn tyr til når de skal slappe av, når de er lei seg eller når de skal sove. Foreldrene kan ofte grue seg like mye som barna til at barna skal slutte med smokk. Smokk kan være et effektivt “verktøy” som raskt roer ned barnet om det er lei seg eller trenger å slappe av.

Barnehagedagen kan noen ganger være lang for små barn, og det kan det være ekstra godt for barn å ha noe kjent og kjært å ty til. De fleste barn tilbringer store deler av dagene i barnehagen. Det er derfor lurt at å slutte med smokk skjer i nært samarbeid mellom barnehagen og foreldrene.

Når bør barn slutte med smokk?

Barn blir født med sugeinstinkt, som varer til barnet er fra 12-15 måneder. Etter dette avtar som regel behovet, men hos noen barn varer det lenger. Tannleger anbefaler at barn slutter med smokk når de er to år, og senest når de er tre. Barn har stort sett fått alle melketennene sine når de er tre år, og å bruke smokk kan gjøre at tannstillingen hos barn blir skjevt.  

Velg riktig tid

Å slutte med smokk kan for barnet være en liten sorg. Derfor er det viktig å gjøre det på riktig tidspunkt. Unngå at barnet slutter med smokk om det skal skje noe stort i barnet sitt liv. For eksempel om barnet skal få søsken eller ved barnehageoppstart. Snakk med barnet om at nå skal han eller hun snart slutte. Prøv å legge en plan sammen slik at barnet er mest mulig motivert.

Hva kan barnehagen hjelpe til med?

De ansatte i barnehagen har lang erfaring med barn som skal slutte med smokk. Spør dem gjerne om hjelp og hør deres råd og erfaringer. Hvordan kan de hjelpe til med overgangen?  Si fra om hva som funker hjemme og hør om barnehagen har mulighet til å gjøre det samme der. Hvis dere for eksempel kun “tillater” smokk ved soving hjemme bør dette også praktiseres i barnehagen. Bli enig med barnet og de ansatte i barnehagen om når smokken skal ligge i kurven eller i sekken.

Fem tips for å slutte med smokk:

  • Legg en plan sammen med barnehagen slik at dere har et felles fokus om hva som fungerer for barnet og for å komme raskets mulig i mål.
  • Gi bort smokken. Har barnet noen de er interessert i eller noen han eller hun ser opp til? For eksempel Kaptein Sabeltann, julenissen eller Elsa i Frost? Hva med å sende alle smokkene til dem? Eller gi dem bort til et mindre barn dere kjenner. Da kan barnet få følelsen av at “oi, så stor jeg er. Jeg trenger ikke smokkene mine lenger, men det gjør jo Ella, for hun er baby.”
  • Gjør det gradvis. Det kan være lurt å ikke ta smokkeslutt fra en dag til en annen, men en litt gradvis overgang. Da får barnet tid til å venne seg til å ikke bruke smokk i forskjellige anledninger.
  • Vær konsekvent. Når dere har en avtale med barnet om at nå er det ikke lenger lov å bruke smokk ved matbordet, som et eksempel, hold ved dette slik at barnet forstår at regel er regel.
  • Klipp hull i smokkene. Gjør smokkeslutt til en liten seremoni, der dere sammen med barnet klipper hull i de. Barn syns det ofte er veldig stas å få bruke saks, og slik gir du dem tillit og følelsen av at de selv får ta del i sluttingen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev