Foreldremøte for nye foreldre

I denne artikkelen vil du lære mer om:

Ansatt og forelder
Bildet viser en barnehageansatt som snakker sammen med en mor.

Barnehageoppstart er en spennende tid, både for barnet, foreldrene og de ansatte i barnehagen. I denne artikkelen gir vi foreldre tips om hva man kan forvente seg å få vite, og hvordan man best forbereder seg til sitt første møte i barnehagen.  

Vi vet at tett og god dialog mellom foreldre og barnehage er uvurderlig for barns trivsel og utvikling i barnehagen, derfor er det viktig at de som jobber i barnehagen også blir kjent med foreldrene, og motsatt. Barnet skal bli kjent med barnehagen, og barnehagen skal bli kjent med barnet. Derfor inviterer barnehagen ofte nye foreldre til et møte før oppstart i barnehagen. I denne artikkelen får du vite hva du kan forvente deg av informasjon på dette møtet, og ting det kan være lurt å tenke gjennom i forkant.

Les hva rammeplan for barnehagen sier om samarbeid mellom hjem og barnehage.

Hva står på agendaen?

 • Informasjon fra barnehagens ansatte;
  • hvordan ser barnehagedagen ut: hva gjør barna til hvilken tid, hvordan ser ute- og innetiden ut?
  • Fokusområder: hva skal barnehagen ha fokus på i tiden som kommer? Skal de ha spesielle temaer, lese bøker eller lære ord? Dette kan være ting som det er fint å også følge opp hjemme.
  • Måltider: hvilke måltider får barna i barnehagen, når spiser de, og er det måltider som foreldrene har ansvaret for å bringe selv?
 • Dialog med foreldrene, hvordan kan foreldre påvirke barnehagehverdagen?
 • God anledning til at foreldre kan bli kjent og utveksle erfaringer.
 • Finne en god samarbeidsform, hvordan oppnår man best mulig dialog.

Tips til foreldre som skal på foreldremøte i barnehagen for første gang:

 1. Forbered deg, og snakk sammen hjemme om hva dere ønsker av informasjon. Foreldremøtene er en fin anledning til å spørre om det dere lurer på, så ikke nøl med å rekke opp hånden. Kanskje lurer du på hvilke klær eller annet utstyr barnet ditt bør ha med seg i barnehagen, hva barnehagen trenger av informasjon eller når barnet bør bli hentet eller levert?
 2. Snakk med de andre foreldre. Foreldremøter er en gylden anledning til å bli kjent med foreldregruppen. Kanskje skal deres barn gå sammen i barnehagen (og kanskje også skolen?) i flere år, da er det verdifullt med et godt foreldrenettverk.
 3. Er det mulig med barnevakt slik at begge foreldrene kan gå? Foreldremøter er en god plattform for dialog om barnehagehverdagen også foreldrene imellom.

SE FILM: Tips til foreldremøtet

I denne artikkelen vil du lære mer om:

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev