
FUB mener at det finnes et stort forbedrings- potensial knyttet til måltidene i barnehagen.
Ifølge veiledningstjenesten Matvalget spiser hvert barnehagebarn i snitt 3000 måltider i løpet av barnehagetiden. Måltidene gir ikke bare energi og næringsstoffer – de er også en viktig sosial og kulturell arena.
Måltidene som serveres bør derfor være samlende, varierte og i tråd med Helsedirektoratets kostråd. En kartlegging av matservering i norske barnehager viser at praksisen varierer betydelig, både når det gjelder kvalitet, kostnader og hvilke måltider som tilbys.
Lik tilgang styrker fellesskapet
Matservering i barnehagen sikrer at alle barn får tilgang til sunn og næringsrik mat – uavhengig av bakgrunn. Måltidet blir en sosial arena der barna bygger relasjoner, uten at innholdet i matpakkene skaper skillelinjer.
Dette ønsker FUB å få til: – Barn i barnehagen skal få servert lunsj hver dag
Kompetanseheving
De som tilbereder mat i barne- hagen bør ha god kunnskap om ernæring, slik at de kan tilby barna sunne og varierte måltider som dekker deres behov. Kunnskapen bør også omfatte hvordan måltidene organiseres.
Dette ønsker FUB å få til:
• Økt fokus på mat og måltider i barnehagelærerutdanningen og fagarbeiderutdanningen
• Ansatte bør tilbys kurs og etterutdanning for å styrke kunnskapen om ernæring, matglede og matkultur
• Foreldre bør få innsikt i hva et variert og sunt kosthold innebærer
Bærekraft
Barnehagen kan bidra til bære- kraftig praksis gjennom god planlegging av måltider og ved å gjøre barna bevisste, engasjerte og handlekraftige. Matsvinn kan reduseres med god kunnskap om oppbevaring, holdbarhet og utnyttelse av matvarer, samt gjennom nøye planlegging av innkjøp.
Dette ønsker FUB å få til:
- Barnehagene tilstreber å bruke kortreist og lokal mat
- Barnehagene reduserer matsvinn
Les hva mer FUB mener
Her finner du Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltider i barnehagen