Er du en kandidat til høstens nest viktigste valg?

ENGASJERT: Bildet viser FUG-leder Marius Chramer som engasjerer seg foran skolevalget. FOTO: Yngve Olsen

Skolestarten er unnagjort og en ny, hektisk hverdag er over oss. FUG-leder Marius Chramer oppfordrer skolene til å arrangere fysiske foreldremøter og legge til rette for høstens nest viktigste valg.

Hei og gratulerer til alle elever med overstått skolestart. Selv om pandemien igjen herjer så håper vi at alle har fått en fin start, og at det roer seg slik at vi kan komme tilbake til en normal hverdag så fort som mulig. For foreldre som ønsker å ta en del i barnas hverdag er det virkelig høysesong. Foreldremøter og valg av FAU-representanter er like om hjørnet og nå må vi være våkne. For, som jeg har sagt før, og jeg kommer til å si igjen: Foreldre som engasjerer seg i hvordan barna har det på skolen, får barn som trives bedre og lærer bedre. Stiller du til FAU-valg kan du kanskje bidra til at enda flere barn trives og lærer bedre på skolen. Bedre familiepolitikk skal du lete lenge etter!

Fysiske foreldremøter

Det skal ikke så mye til å kickstarte engasjementet. Vær positiv til skolen, still spørsmål og hjelp til med leksene. Det minste vi som foreldre kan gjøre er å delta på foreldremøter. Forrige skoleår var det lettere sagt enn gjort. Det avslørte nemlig FUGs spørreundersøkelse om foreldremedvirkning i skolen under korona.

I mars og april i 2021 ble 1000 foreldre fra hele landet stilt spørsmål om blant annet foreldremøter. I undersøkelsen sa 47 prosent at det hadde blitt lagt til rette for digitale foreldremøter, 36 prosent fortalte at det hadde vært gjennomført fysiske møter, mens hele 24 prosent – altså en av fire, oppga at det ikke hadde vært gjennomført foreldremøter i løpet av skoleåret 2020/2021. At så mange skoler ikke gjennomførte lovpålagte møter, er skuffende. Dersom vi klarer å åpne landet som planlagt anbefaler vi på det sterkeste at foreldremøter arrangeres fysisk, selvsagt i henhold til smittevernregler.

Har savnet foreldrene

Fysiske foreldremøter er en unik anledning til å bli kjent med andre foreldre, knytte kontakt og utveksle erfaringer. Du kommer langt med å I en artikkel i Budstikka i juni der digitale og fysiske møter ble diskutert, fortalte lærer på Storøya skole, Anne Thoner, at hun savnet foreldrene etter å ha arrangert digitale møter: – Det er fint å møtes ansikt til ansikt. Man får med seg nyanser, ser ansiktsuttrykk. Særlig dersom det er uro på et trinn. Man er ikke så tett på foreldrene etter hvert som skolebarna blir eldre, så vi trenger å møtes, de få gangene vi kan, sa Thoner til Budstikka. Godt sagt!

Gode, fysiske foreldremøter på høsten betyr som regel også valg av FAU-representanter. Sjelden har høstjakta og opplæring av nye FAU-er vært så viktig som nå. En undersøkelse vi i FUG gjorde blant representanter fra et knippe FAU-er over hele landet viste at 61 prosent av de spurte opplevde at det ikke var lagt godt til rette for opplæring av nytt FAU høsten 2020. Her har FUG, kommuner og skolene et stort arbeid å gjøre for å revitalisere foreldreengasjementet. Forhåpentligvis vil nye, fysiske foreldremøter ende i at nye stemmer og nye krefter slipper til i FAU-er over hele landet! Hvorfor det er viktig å engasjere seg ser du forresten i denne videoen her:

Ny nettside

Som du sikkert også har lagt merke til har vi fått ny nettside, ny logo og ny visuell profil. Arbeidet som er lagt ned i den tidligere nettsida har vært formidabelt, men vi har lenge hatt et ønske om å treffe tidsånden bedre med oppsettet, strukturen og utseendet på nettsida. Sammen med markedsføringsbyrået Fjuz har vi laget en side som vi mener er 2021 verdig. Vi er fornøyde selv, og håper også dere som besøker sida er fornøyde.

Da gjenstår det for meg å ønske alle elever og foreldre et godt skoleår!