Vant Benjaminprisen

Vant Benjaminprisen
Bildet viser alle elevene ved Selbu ungdomsskole som nylig fikk Benjaminprisen i førjulsgave.

Selbu ungdomsskole får Benjaminprisen 2022 for sitt langvarige og systematiske arbeid mot rasisme og diskriminering.

Juryen begrunner prisen med at Selbu ungdomsskoles «..arbeid mot rasisme og diskriminering er godt forankret både i tid og struktur. Skolen viser en tydelig sammenheng mellom prosjektene de igangsetter og skolens verdier, tilhørighet, delaktighet og ansvar. Skolen har en klar oppfatning om at elevene må ansvarliggjøres som gode og aktive samfunnsborgere, og at det er skolens oppgave å bidra med dette, heter det i en pressemelding.

FUG sitter i juryen sammen med HL-senteret, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Antirasistisk senter, Utdanningsforbundet, Foreldreutvalget for grunnskolen, Elevorganisasjonen og Sametinget.

– Motivasjon og inspirasjon

Benjaminprisen er en skolepris som deles ut hvert år til en skole som arbeider godt og aktivt mot rasisme og alle diskriminerende holdninger og handlinger. Prisen bærer navnet til Benjamin Hermansen som ble drept på Holmlia i Oslo 2001.

– Å få prisen gir motivasjon og inspirasjon til å arbeide videre med menneskerettigheter, demokratiforståelse og medborgerskap. Det er i tillegg en anerkjennelse av et stort arbeid som er gjort over flere år, sier rektor Elin Skrødal ved Selbu ungdomsskole etter å ha fått gladnyheten.

Signaturprosjekt

Siden 2004 har Selbu ungdomsskole gjennomført signaturprosjektet, «Menneskerettigheter og demokratiforståelse». Prosjektet, som er et treårig undervisningsopplegg gjennomsyrer all undervisning og avsluttes med en ekskursjon med hvite busser til Auschwitz i 10. klasse. Til sammen har rundt 800 ungdommer og 300 foreldre/foresatte fra Selbu, i tillegg til ansatte, vært med på turene siden oppstarten. Som en del av undervisningsopplegget inngår det ekskursjoner i åttende, niende og tiende trinn.

Skolens arbeid synliggjøres godt gjennom at 10. klasse hvert år skriver i lokalavisen. Dette er med på å inspirere og ansvarliggjøre dem som aktører i sitt lokalsamfunn, og spiller inn i skolens oppfatning om seg selv som en oppdragende institusjon som skal skape aktive og demokratiske samfunnsborgere.

– Inspirerende for andre

– Arbeidet som utføres ved Selbu ungdomsskole mot rasisme og diskriminering er imponerende og vil kunne være inspirerende for andre skoler, sier Guri Hjeltnes, leder for juryen av Benjaminprisen og direktør ved Senter for Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Selve prisen deles får skolen 2. februar av kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Les mer om: Benjaminprisen

Les mer om: Mobbing og utrygghet

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Hei, er du foresatt eller ansatt i skole?

Vi jobber for å lage riktig og godt innhold til våre brukere.
Ved å svare på dette hjelper du oss på veien.

Meld deg på vårt nyhetsbrev