Det blir en lang sommer – still opp for hverandre!

Sommerferie
Bildet viser ei jente som ser utover havet.

Det har ringt ut for siste gang for over en halv million elever i Skole-Norge. Åtte uker med ferie med skal fylles med innhold. Hvem skal passe ditt barn i sommer? spør FUG-leder Marius Chramer.

Et rekordlangt friminutt står foran barn og unge. To måneder med ferie har ikke jeg, og sannsynligvis ikke du heller. Ligningen går ikke opp. Det er mulig vi kan fuge over noe av kalenderen med sfo, sommerskole og fotballskole.

Noen kan hente inn hjelp fra besteforeldre, øvrig slekt og gode venner. En ting er sikker – vi er alle avhengige av velpleide nettverk for å få balanse i ferieregnskapet.  

Like ille som streiken?

Men hva med de som ikke har familie, nettverk, sommerskole å gå til eller fotballsko å snøre på seg? Hva med de som ikke har råd til å ta seg sommerferie i år, som risikerer hus og hjem for at barna selv skal få dagen til å gå?

FUG og flere med oss ropte varsku når uker ble til måneder med lærerstreik i fjor høst. Mangelfull opplæring, psykisk helse og en rekke bekymringsfulle meldinger fra statsforvaltere og kommuner var grunnen til at streiken ble avblåst.  

Nå som en ny periode med dager ligger åpne foran barna våre, må vi våge å se oss selv i speilet. Barn og unge er ikke mindre sårbare selv om de neste månedene ikke kan kalles for streik – tvert imot.

Senk terskelen for å tilby hjelp

Vi får ikke gjort mye med skoleruten eller ferieavviklingen på jobb, og vi klarer ikke å lage et vanntett opplegg med aktiviteter for barna og ungdommen vår. Men siden vi har en felles utfordring denne ferien, kan vi senke terskelen for å be om hjelp og tilby hjelp til andre som er i samme situasjon. Kjenner du eller barna dine til noen som står i fare for å stå alene i tidenes lengste friminutt? Still opp.

Før vi vet ordet av det, har vi hjulpet hverandre, blitt kjent med noen nye og kan møte høsten med flere faktorer i ligningen som kan bidra til at den innimellom går opp.

Inne i vår siste høst

Så litt om utvalgsarbeidet. For undertegnede og de andre foreldrene som har vært så heldige i å få sitte i FUG i tre og et halvt år, går det mot slutten. Før vi gir stafettpinnen videre til nye foreldre, har vi mye på plakaten. Vi har akkurat fått inn resultatene etter foreldreundersøkelsen om gratisprinsippet. Den kan du lese mer om HER. Til høsten vurderer vi å gjøre en ny foreldreundersøkelse og tar gjerne imot tips til hva vi skal spørre om.

I august vil FUG være synlig på Arendalsuka. Vi er som alltid representert via vårt engasjement i Partnerskap mot mobbing, samtidig som vi deltar i to ulike debatter om inneklima i skolen.

Les om debatten «Dårlig inneklima i barnehager og skoler er et helseproblem»

Fram til det gjelder det for foreldre, elever og skoleansatte å trekke inn den friske sommerlufta. Ta vare på hverandre og ha en god sommer!

Vennlig hilsen Marius Chramer, leder FUG.

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev