Kan FAU opprette bankkonto?

Først; FUG er opptatt av etterlevelse av gratisprinsippet i norsk skole. FAU kan bidra på mange måter uten at det er penger involvert. Kjernen i skoledemokratiet og FAU sine oppgaver er å være med på å planlegge, gjennomføre og vurdere skolens virksomhet. FAU er altså først og fremst en arena for dialog og samspill med skolen.

Gratisprinsippet er ikke til hinder for at foreldre på eget initiativ og i dialog med skolen bidrar med gaver til skolen i form av dugnad, pengeinnsamling eller liknende  for å realisere skoleaktiviteter som f.eks. skoleturer, temakvelder eller tiltak i skolegården. Skolen har et ansvar for å sikre at foreldrenes og elevenes bidrag gis frivillig, anonymt (pengegaver) og kommer alle i fellesskapet til gode uavhengig av størrelsen på bidraget.

Som bidrag til fellesskapet, samhold og et godt skolemiljø ønsker ofte også foreldre/FAU å ta initiativ til og gjennomføre arrangementer som ikke er en del av skolens virksomhet, men rene sosiale eller kulturelle arrangementer med skolen eller klassen som ramme eller målgruppe. Da gjelder ikke gratisprinsippet direkte. Vi anbefaler at man likevel i slike tilfeller forsøker å etterleve gratisprinsippet. Det handler om inkludering.

FAU er i utgangspunktet ikke eget rettssubjekt eller enhet, men en del av skolens struktur. Det er mulig for skolen/skoleeier å opprette kontoer som kan disponeres av FAU lokalt ved den enkelte skole, og det kan avklares lokalt hvem som skal ha tilganger til og kontroll med FAU sine midler og hvilke avtaler og forpliktelser FAU evt. kan inngå på vegne av skolen.

FUG erfarer at mange skoler/kommuner ikke ønsker å opprette kontoer som kan disponeres av FAU. Den praktiske løsningen for mange har da blitt at FAU stiftes som forening som registreres i Enhetsregisteret. På den måten tilfredsstiller man bankens krav om foretaksnummer for å kunne opprette kundeforhold i foreningens navn.

Når de samme medlemmene som sitter i FAU velger å stifte en forening sammen med
andre foreldre på skolen, må spørsmål om rettigheter og plikter medlemmene i foreningen skal ha,
spørsmål om hvem som kan forplikte foreningen osv. avgjøres lokalt i vedtektene
supplert med foreningsretten. Spørsmål som angår FAUs oppgaver etter opplæringsloven
må avgjøres etter opplæringsloven og den konkrete reguleringen i skolereglene.

Ofte fungerer dette helt fint, men det kan oppstå situasjoner hvor det er vanskelig å vite hvilke regler som gjelder.

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev