– Vi har ikke råd til å kaste bort nok et år

Einar Olav Larsen, FUB
FUB-leder Einar Olav Larsen er skuffet over at regjeringen ikke har tatt tak i bemanningskrisen.

Regjeringen har gått glipp av nok en anledning til å tak i det virkelige problemet i norsk barnehage, mener FUB-leder Einar Olav Larsen etter å ha sett statsbudsjettet. – Det må bevilges penger til strakstiltak i barnehagen nå for å stanse bemanningskrisen.

– Som forelder i en økonomisk krevende tid er det flott å betale tusen kroner mindre i måneden på barnehageregninga, men som FUB-leder savner jeg tydelige grep for å snu bemanningskrisa, sier Larsen. Han tror mange vil ha glede av en betydelig billigere barnehageregning, men ønsker seg en bedre hverdag for barn og ansatte.

Med over 1000 ledige plasser på barnehagelærerstudiene denne høsten og undersøkelsen til Utdanningsforbundet, som viser at en av tre barnehagelærere vurderer å bytte jobb innen en til tre år, henger det mørke skyer over sektoren.

– Kan se langt etter målet

Larsen minner om løftet fra Hurdalsplattformen om å «forbedre bemanningsnormen slik at den sikrer barna nok ansatte».

– De ansatte trenger bedre vilkår og flere kollegaer i det som utvilsomt er en av landets mest meningsfulle jobber. Vi har ikke tid til å kaste bort nok et år. Vi må handle nå, sier FUB-lederen.

For første gang synker også andelen barnehagelærere fra 43,4 prosent i 2021 til 42,8 i 2022.  Innen to år skal 50 prosent av de ansatte i barnehagen være barnehagelærere.

– Slik det ser ut nå, kan vi se langt etter målet om 50 prosent barnehagelærere i 2025, og 60 prosent i 2030.

10 mill til skole – null til barnehage

FUB-lederen hadde også håpe at det var satt av midler til arbeidet med trygt og godt barnehagemiljø.

– Jeg registrerer at det er satt av ti millioner kroner ekstra til håndhevingsordninga for et trygt og godt skolemiljø. Vi har jobbet hardt for at barn skal få den samme rettigheten i barnehager, og er skuffet over at det ikke er satt av en krone til dette, avslutter Larsen.

Her finner du statsbudsjettet for 2024

LES OGSÅ: Etterlyser bemanningsstrategi

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev