Halloween: – En skrekkens dag for barn som ikke blir invitert

Halloween
Halloween kan være både positivt og negativt for store og små. Bildet viser to små jenter i kostyme. foto: colourbox

FUB-leder Einar Olav Larsen og Marius Chramer i FUG er begge opptatt av en ting foran helgens markering av Halloween: inkludering.

– Jeg tenker at det er kjempefint å gjøre litt ekstra ut av Halloween i år med tanke på hvor få møtepunkter barn og ungdom har hatt det siste året, sier Marius Chramer. Med to barn som har vokst fra feiringene, og en som er litt for liten, blir det ikke mye utkledning hos Chramers i Tromsø dette året, men …

– Vi har kjøpt inn godteri og pyntet litt på trappa så alle som er ute og går i nabolaget skjønner at de kan få noe dersom de ringer på, sier han.

Hos FUB-leder Einar Olav Larsen i Verdal markeres Halloween både lørdag og søndag.

– Personlig så er jeg ikke så opptatt av Halloween, men på skolen her er det et fellesarrangement på lørdagen, så en må jo være involvert på den måten. Det er inkluderende å ha noe som skjer på skolen, slik at alle får være med, sier Larsen.

– Samme regler som for bursdager

Hvert år får FUG og FUB telefoner fra foreldre som fortviler fordi barna ikke er invitert i bursdagsselskaper. Begge lederne trekker paralleller mellom bursdagsfeiringer og Halloween.

– Felles retningslinjer for private bursdager og Halloween-fester bør tas opp i foreldremøter eller FAU tidlig på høsten. Det er ikke greit å ekskludere noen når man feirer bursdag. Det samme gjelder Halloween. Skal man ha fest eller selskap så inviterer man enten alle sammen, eventuelt gutter og jenter hver for seg. Dette gjelder både i skole og barnehage. Halloween blir en skrekkens dag på flere måter for dem som ikke blir invitert, sier Larsen og Chramer.

De oppfordrer foreldre til å ta kontakt med barnehage og skole dersom det er enkelte foreldre og barn som av ulike grunner er vanskelige å få tak i. Dialog mellom foreldre kan også være fint for å avklare forventninger om kostymer og hvor mye godteri som skal fortæres.

Slår to fluer i en smekk

I Verdal slår Einar Olav Larsen to fluer i en smekk når han arrangerer Halloween og bursdag for dattera samtidig.

– Hun feirer sammen med en venninne. Det blir jentebursdag med utkledning og planen er at de skal ut og gå på søndagen også. Da kommer vi som foreldre til å være med å skygge dem underveis, sier han.

Her får han støtte fra Chramer.

– Våkne foreldre kan forebygge skjult mobbing og gi trygghet hos de som er litt usikre, sier FUG-lederen og oppfordrer barna til å være høflige når de går fra dør til dør.

Selv om utvalgslederne ikke blir å se i kostymer med det første, er de enige om å ønske alle store og små en god Halloween.

Meld deg på vårt nyhetsbrev.