Grillet politikere om bemanning: – Det handler om yrkesstolthet

Utvalgsmøte FUB
Høyre og SV på besøk hos FUB. Fra venstre Silje Lødøen Fiksdal, Cathrine Ballo Olsen, Thomas Ole Andersen, Erik Eika, Grete Wold (SV) og Tage Pettersen (H).

Torsdag besøkte Tage Pettersen (Høyre) og Grete Wold (SV) FUBs utvalgsmøte. Temaene var mange, men mest engasjement skapte som vanlig bemanning.

– Det er en ting jeg hører fra styrere og ansatte, igjen og igjen. De har behov for flere hender, flere ansatte. Vi hører at dere ønsker å få på plass flere pedagoger og mer kompetanse i barnehagen. Det er flott, men jo flere pedagoger, jo mer plantid er det behov for. Jo mer plantid, jo mindre tid er de ansatte sammen med ungene. Hva har dere tenkt til å gjøre med dette, spurte FUBs nestleder Cathrine Ballo Olsen stortingsrepresentantene fra Høyre og SV.

Både Grete Wold og Tage Pettersen pekte på partienes mål om å få på plass 50 prosent pedagoger og 25 prosent fagarbeidere i barnehagen. Politikerne var åpne om at det var mye de ikke hadde svar på, og tydelige på at de hadde mye å lære om barnehagesektoren.

– Ikke tid til å bruke kompetansen

Wold sitter i utdannings- og forskningsskomiteen. Tage Pettersen sitter familie- og kulturkomiteen og er også en av barnas representanter på Stortinget. Representanter fra samtlige partier var invitert, men bare SV og Høyre takket ja.

Etter å ha fortalt om seg og om partienes barnehagepolitikk, ble det åpnet for flere spørsmål. Igjen var bemanning tema. FUB ønsker blant annet at pedagogenes ubundne tid må holdes utenfor bemanningsnormen; at det må inn en annen ansatt når en pedagog tar ut ubunden tid.

– Slik det er i barnehagen i dag så har de ikke tid til å bruke fagkompetansen de har tilegnet seg. For barnehagelærerne handler det om yrkesstolthet. Vi trenger flere hender, i tillegg til kompetanseløftet i barnehagen – det håper jeg dere kan ta med dere, sa Ballo Olsen til politikerne, som noterte så blekket sprutet.

– Dere snakker begge om bedre bemanning, hva vil dere gjøre konkret for å løfte bemanningen i barnehager, fortsatte nestlederen?

– Vi beveger oss inn i en gråsone for hva vi politikere skal detaljstyre, så her har jeg nok ingen konkrete svar, innrømte Grete Wold.

– Det henger sammen med rammeplanen, dette her. Hvilken barnehage ønsker vi oss, og hvilken bemanning trenger vi for å få den barnehagen vi ønsker oss, sa Tage Pettersen.

FUBs Silje Lødøen Fiksdal minnet om pedagogmangelen over hele landet og nedgangen i antall søkere på barnehagelærerutdanningen.

LES FUBS LESERINNLEGG OM BEMANNING: Make barnehagen great again

Skrikende behov

Utvalgsmedlem Thomas Ole Andersen fortalte om tilstanden i samiske barnehager.

– Vi har et skrikende behov for ansatte med riktig språkkompetanse. Mange samiske barnehager driver på dispensasjon. Situasjonen er ikke holdbar, det er ikke greit. Skal vi gjøre et generelt løft for det samiske språk og kultur, vi begynne i barnehagen.

– Nyttig og litt vondt å høre, sa Wold og innrømte at det politiske arbeidet for bedre samisk språkopplæring i skole og barnehage, til tider, føles tungt.

– Men vi gir ikke opp.

Mobbing i barnehager

Politikerne fikk også en presentasjon av FUBs rapport om trygt og godt barnehagemiljø «Ett skritt til».

I tillegg til å love å ta kunnskapen fra møtet tilbake til egne partier, kom politikerne med tips og oppfordringer til hvordan FUB kan jobbe videre for at barn i barnehagen skal få sikkerhetsnettet som skolebarn har gjennom opplæringslovens paragraf 9A.

– Takk for et godt møte med gode og nyttige innspill, avsluttet FUB-leder Einar Olav Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev