– Fort gjort å glemme hvor heldige vi er

På bildet ser vi FUB-leder Einar Olav Larsen. Bildet ble tatt i forbindelse med et utvalgsmøte i Tromsø.

I sin sommerhilsen til foreldre over det ganske land fremhever Einar Olav Larsen hvor godt det har vært å få kjenne på en hektisk innspurt før sommerferien.

Det er fort gjort å glemme situasjonen vi havnet i våren 2020 og sto i i nesten to år, men en hektisk avslutningsperiode på tampen av barnehage- og skoleåret 2022 viste oss hva vi har gått glipp av.

Personlig har jeg vært innom flere avslutninger denne sommeren, men jeg må innrømme at det var ekstra stas i barnehagen i forrige uke. Vår barnehage har rundt 50 barn, og endelig var det duket for en felles avslutning, der familier og besteforeldre var invitert med på grilling i barnehagens uteområde. Det er når en får være med på dette igjen at en merker hvor fint det er. Familier som møtes med lave skuldre, ikke så mye opplegg, men blide barn som leker fritt i barnehagens uteområde. Denne typen avslutning er nok enda mer typisk for barnehage enn skole, og viser den samlende rollen som barnehagen har.

I vår familie har vi forresten også en skolestarter til høsten, og det var godt å få delta i markeringen for fem- og seksåringene som skal videre etter mange år i barnehagen. Tankene går til foreldrene og barna som ikke har fått oppleve en ordentlig avslutning de siste to årene.

Høydepunkt så langt

Året for øvrig har vært travelt sett med FUB-øyne. Gjenåpningen har gitt oss tilbake de fysiske møtene. Vi har blant annet hatt flere gode møter med ministeren og andre samarbeidspartnere. Ved å se hverandre i kjøtt og blod blir møtene mer forpliktende, og det forsterker opplevelsen av FUB som en relevant part og foreldrestemme som politikere og organisasjoner ønsker å høre på.

For egen del så merker jeg også at jeg blir stadig varmere i trøya som utvalgsleder. Høydepunktet så langt var rapportlanseringen om trygt og godt barnehagemiljø i mai. At blant annet kunnskapsministeren, Redd Barna, Barneombudet, mobbeombud fra hele landet, og flere politikere tok turen var virkelig en vitamininnsprøyting for arbeidet vårt. Det blir spennende å se om vi kan bevege det politiske miljøet i retning en lovendring som sikrer barn i barnehagen samme rett til et trygt og godt miljø som man har i skolen. Det skal vi få til i løpet av de siste 18 månedene!

LES ALT OM RAPPORTLANSERINGEN HER

HER LESER DU HELE RAPPORTEN SOM E-BOK

Ny leder til høsten

Et annet høydepunkt var utvalgsmøtet vi hadde sammen med FUG tidlig i juni i Tromsø. Her sto overgangen fra barnehage til skole på tapetet. At barn skal ha en myk og trygg overgang fra barnehagen til første klasse på skolen, er en av våre hjertesaker. Vi fikk blant annet informasjon om prosjektet «Bedre skolestart» i Trondheim. Det blir spennende å se om brobygginga fra barnehage til skole får positive konsekvenser for barn på sikt. Gjør den det kan dette være en modell for hele landet.

Det står mye spennende på kalenderen også til høsten. Fra og med august til oktober er det imidlertid nestleder Cathrine Ballo Olsen som går inn i lederrollen, da undertegnede skal ha pappaperm. Cathrine er en aktiv og god nestleder, og kommer til å gjøre en god jobb, også som leder.

Engasjer deg!

Avslutningsvis vil jeg benytte anledningen til å takke de ansatte i barnehager over hele landet. Dere gjør, og har gjort, en fantastisk jobb i en krevende tid med mye fravær og høyt trykk på bemanningen. Vi i FUB skal jobbe videre for å få på plass flere ansatte sammen med barna hele dagen.

Til alle foreldre med barn som skal starte i barnehagen, fortsette i barnehagen eller over i ny tilværelse i skolen, ønsker jeg lykke til. Har dere anledning til å engasjere dere ekstra med et verv i SU til høsten så gjør det. Da utgjør du en forskjell for både ditt og andres barn!

Da gjenstår det å ønske alle sammen en velfortjent ferie sammen med familien.

Einar Olav Larsen

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på vårt nyhetsbrev