Har dere et barn som skal begynne i barnehagen, og dere har blitt kalt inn til deres første foreldremøte? Da har du kanskje mange spørsmål? Da har vi en god nyhet til deg – ingen spørsmål er dumme! Det er fint for de andre foreldrene at noen tør å stille de spørsmålene veldig mange, helt sikkert lurer på.
Her er noen eksempler på spørsmål det er helt greit å stille på ditt første foreldremøte. Vi har også svart ut ifra vår erfaring, men det kan uansett være greit å spørre slik at du får svaret tilpasset din barnehage. Og kanskje blir det også grunnlag for gode refleksjoner og samtaler?
Les om gode tips til deg som skal på foreldremøte.
Hva kan du spørre om på foreldremøtet?
- Hva kan jeg forvente av informasjon fra barnehagen?
Mange barnehager sender ut månedsplaner med aktiviteter og tidspunkter for disse. Det er også vanlig med en årsplan med beskjeder om viktige hendelser og tidspunkter for eksempel ferie og planleggingsdager. De barnehageansatte har som oftest også gode rutiner for å gi en liten oppsummering ved henting, hvordan har dagen vært, hva har de gjort, eller om barnet mangler skiftetøy eller bleier.
Det er også vanlig å ha foreldresamtaler to ganger i året.
- Hva forventer dere av meg som foreldre?
Dialogen med barnehagen defineres av barnehagen, men også av deg som foreldre. God kommunikasjon mellom foreldrene og barnehagen kommer barnet ditt til nytte. Barnehagen vil forvente av dere som foreldre at barnet blir levert og hentet innenfor barnehagens åpningstider, at barnet har nok klær og skiftetøy, at dere dukker opp på foreldremøter, foreldresamtaler og dugnader og at dere har kommunikasjon med barnehagen om barnet. For eksempel om hvordan barnet har sovet, spist eller om det har skjedd noe spesielt. Det forventes også at barnet holdes hjemme hvis han eller hun er syk.
- Hva bør barnet mitt ha med seg av klær og skiftetøy?
Det blir stort sett orientert om klær og skiftetøy underveis i møte, men det er et veldig relevant spørsmål. Her er det som stort sett trengs av skiftetøy og annet utstyr til barn i barnehagen.
- Vogn, smokk, pledd, kosedyr – hvis barnet bruker dette/sover i barnehagen
- Skift høst/vinter: tøfler, bukser, gensere, trøyer eller t-skjorter, sokker, strømpebukser eller stillongs, regntøy, fleece eller ulltøy, vinterdress
- Skift vår/sommer: shorts eller skjørt, t-skjorter eller trøyer, sokker og sandaler
- Bleier om barnet bruker dette
- Vannflaske
- Når bør jeg levere og hente barnet mitt?
Foreldrene må forholde seg til barnehagens åpningstid. Barnehagene anbefaler ofte at barna kommer til en viss tid om de skal spise frokost der om barnehagen tilbyr dette, eller om barna har med mat hjemmefra. Det er også ofte at barnehagen går ut på morgenen, eller at de skal på tur. Da kan det være fint med beskjed om barnet kommer etter dette, og at barnet da kommer med riktig påkledning.
- Hva er et samarbeidsutvalg? Og finnes det i denne barnehagen?
Samarbeidsutvalget (SU) skal sikre samarbeidet mellom barnas hjem og barnehagen. Det er vedtatt i loven at alle barnehager skal ha et SU. Arbeidet i SU er forskjellig fra barnehage til barnehage. Noen samarbeidsutvalg avholder hyppige møter, andre utvalg legger seg på et minimum. Temaene varierer også en del mellom barnehagene. Tenk gjerne over om du kunne tenke deg å være med i barnehagens SU. Der vil du kunne være med å påvirke barnehagens fokus, og det er en veldig fin anledning til å bli kjent med andre foreldre.