Barnet mitt skal slutte med bleie – hvordan kan jeg samarbeide med barnehagen om dette?

Å slutte med bleie kan for noen barn være vanskelig, for andre er det helt uproblematisk. Det finnes mange strategier for bleieslutt, men det viktigste er at barnet føler seg motivert og klar for det.

Når barnet skal slutte med bleie er et godt samarbeid med barnehagen viktig for å gjøre det på best mulig måte for barnet og for komme raskets mulig i mål. I denne artikkelen får du våre beste tips for barn som skal slutte med bleie og hvordan man kan samarbeide med barnehagen om dette.

Videre sier rammeplan for barnehagen at «Barnehagen skal bruke mangfold som en ressurs i det pedagogiske arbeidet og støtte, styrke og følge opp barna ut fra deres egne kulturelle og individuelle forutsetninger. Barnehagen skal synliggjøre variasjoner i verdier, religion og livssyn. Det skal være plass for en åndelig dimensjon i barnehagen som må brukes som utgangspunkt for dialog og respekt for mangfold.»

Når er det vanlig at barn slutter med bleie?

Dette er svært individuelt, men det vanligste er at barnet slutter med bleie en gang mellom to og fem år, men noen barn bruker bleie på natta helt opp til skolealder. Å bruke bleie eller å gå på do kan for noen barn være et følsomt tema, og å presse dem for mye kan virke mot sin hensikt. Mange barn gjemmer seg når de skal gjøre fra seg i bleia, og det kan føles skummelt å ikke skulle gjemme seg bort lenger. Derfor kan det være lurt å finne barns motivasjon for å slutte med bleie, og gjøre det til noe fint og noe som barnet selv vil

Hva kan barnehagen hjelpe til med?

De ansatte i barnehagen har lang erfaring med barn og bleieslutt. Spør dem gjerne om hjelp og hør deres råd og erfaringer. Hvordan kan de hjelpe til med overgangen? Det er ofte lettest at barn som skal slutte med bleie gjør dette på årstider der barna ikke trenger mange lag med klær når de skal være ute. Si fra om hva som funker hjemme og hør om barnehagen har mulighet til å gjøre det samme der. Det er også viktig at dere har med nok skift, slik at det ikke er så farlig om det skjer noen uhell i starten.

Fem tips for å slutte med bleie:

  1. Legg en plan sammen med barnehagen slik at dere har et felles fokus om hva som fungerer for barnet og for å komme raskets mulig i mål.
  2. Velg riktig sesong: våren og sommeren er den beste tiden for å slutte med bleie, da barnet ikke har mange lag med klær på seg. Da er det lettere hvis det haster, og barn kan synes det er stas å tisse bak en busk om dere leker ute i hagen.
  3. Les bøker: barn liker å se og lese om barn som er i samme situasjon som dem selv. At andre barn også gjør fra seg på do kan være motiverende.
  4. Kjøp en “dokasse”: Lag en liten kasse med noen få, litt “eksklusive” leker som bare er lov til å se på/leke med når barnet er på do. Det kan for eksempel være en liten bil, noen figurer, slim eller en “dobok”.
  5. Gi bort bleiene: har dere noen barn dere pleier å arve bort klær til? Kanskje denne yngre jenta eller gutten skal få bleiene. Dette kan ofte få barna til å tenke at “nå har jeg blitt stor”, og noen mindre enn meg trenger bleiene mine mer enn meg.

Meld deg på vårt nyhetsbrev.